E-mail
0800 151 152 besplatna info linija
Telefon
JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica

Vesti

Obeležena 75. godišnjica postojanja i rada JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica

Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ danas je, svečanom sednicom u Velikoj većnici Gradske kuće i smotrom mehanizacije, opreme i vozila kojima raspolaže za obavljanje redovnih delatnosti na Trgu republike, obeležilo 75 godina od osnivanja i 135 godina održavanja čistoće u Subotici. Obeležavanju ovih za „Čistoću i zelenilo“ i grad Suboticu značajnih godišnjica prisustvovali su i gradonačelnik Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor.

Uz podsećanje da je Subotica grad sa tradicijom da ima čiste ulice i uređene zelene površine i drvorede i da se pored jubileja – 75. godišnjice od osnivanja JKP „Čistoća i zelenilo“ –  beleži i 135 godina od kada je gradski lekar, u svom izveštaju Gradskom veću 1887. godine, skrenuo pažnju da su ulice neizmerno prljave i da treba preduzeti mere protiv epidemije kolere, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da su pored objekata i tehnike, značajan resurs preduzeća i svi zaposleni. 

„Zato danas posebno želim da se zahvalim penzionerima koji su se trudili da ovo preduzeće,  u kojem su proveli svoj radni vek, ostavari što bolje rezultate, potvrđujući, istovremeno, da je svaki radnik bitna karika u lancu dobrog poslovanja preduzeća“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Podvukao je da je JKP „Čistoća i zelenilo“, kao jedno od najvažnijih preduzeća u gradskom komunalnom sistemu, u mogućnosti da kvalitetno obavlja svoje delatnosti, na zadovoljstvo svih građana Subotice.

„Dobrom organizacijom i adekvatnim delovanjem preduzeće je tokom pandemije virusa korona dokazalo da je u kratkom roku u stanju da stavljanjem svojih kapaciteta na raspolaganje lokalnoj društvenoj zajednici adekvatno odgovori na krizne situacije“, naglasio je Bakić.

Ocenio je da će ovo preduzeće u bliskoj budućnosti, biti važan činilac u regionalnom sistemu upravljanja otpadom, i da je potvrda te značajne  uloge i poseta ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović ovom preduzeću, u februaru 2022. godine.

„Tada je Gradu Subotici i opštinama Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka dodeljeno 25 novih autosmećara i autopodizača za kontejnere, od kojih je ’Čistoći i zelenilu’ dodeljeno osam autosmećara i dva autopodizača“, naveo je Bakić.

Dodao je da je u cilju unapređenja životne sredine, od septembra prošle godine do danas uklonjeno osam divljih deponija sa teritorije grada Subotice i da su sredstva za njihovo čišćenje, u visini od oko 9,2 miliona dinara, obezbedili Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Subotica“, kazao je gradonačelnik Bakić.

„Verujem da će ovo preduzeće, uz podršku Grada Subotice, nastaviti da unapređuje poslovanje sprovođenjem plana razvoja i unapređenja delatnosti. Čestitam jubilej Javnom komunalnom preduzeću ’Čistoća i zelenilo’,  a svim zaposlenima želim dobro zdravlje i puno sreće i uspeha u daljem radu“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je, između ostalog, istakao da JKP „Čistoća i zelenilo“ ima oko 300 zaposlenih i da održava čistoću i odvozi otpad iz približno 40.000 domaćinstava iz grada i iz drugih mesnih zajednica koje pripadaju gradu Subotici.

„Zahvaljujući zaposlenima i menadžmentu ovog preduzeća i parkovi i cvetne kompozicije u njima održavaju se na način kako to Subotica zaslužuje“, rekao je dr Balint Pastor.

Podsećajući da je subotički region pre nekoliko godina izabran kao pilot  projekat da bi se na teritoriji izgradio i opremio  regionalni centar za upravljanje otpadom u nadležnosti doo Regionalna deponija dr Balint Pastor citirao je direktora Miloševa: „Očekujemo da počne da radi Regionalna deponija i da će Čistoća biti moderan servis građana, da će imati bolji način tretmana otpada u gradu“.

„Poželeo bih direktoru da mu se sve želje tako ostvaruju, jer se ta ostvarila. Dugo smo, doduše, čekali na izgradnju i opremanje, međutim nakon pribavljanja upotrebne dozvole u aprilu tekuće godine, pre dva dana  je na sajtu pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine objavljeno obaveštenje izrađenog Nacrta rešenja o izdavanju integrisane dozvole za operatera Regionalna deponija doo u Subotici za rad celokupnog postrojenja Regionalni centar za upravljanje otpadom u Bikovu. To znači da će za desetak dana Regionalna deponija dobiti integrisanu dozvolu i s tim steći sve uslove za obavljanje  delatnosti za  preuzimanje, treman i odlaganje otpada koji nije opasan. O tome govorim zbog toga što gradimo savremen sistem za upravljanje otpadom kakav dolikuje Subotici, a unutar sistema oba preduzeća imaju veoma značajnu ulogu. Naš je interes da sva javna i javna komunalna preduzeća čiji je osnivač grad Subotica budu operativna i rade svoj posao u interesu građana Subotice“, rekao je dr Balint Pastor.

On je direktoru, menadžmentu, zaposlenima  i penzionerima JKP „Čistoća i zelenilo“ poželeo srećan rođendan  i uspešno obavljanje delatnosti u narednih  135 godina u interesu građana Subotice.

Direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Slobodan Milošev rekao je da mu je čast što ovom svečanom događaju prisustvuje veliki broj gostiju, istinskih prijatelja, koji su preduzeću uvek bili podrška u radu.

„Zahvalan sam i svim zaposlenima našeg preduzeća koji su sve ove godine radili na ostvarenju visokog cilja - da budu najbolji. Ovaj sjajan kolektiv je strpljivo stvaran decenijama, želim da i dalje bude putokaz za hrabre i vredne“, naglasio je Milošev.

Potvrđujući da će preduzeće na čijem je čelu biti veoma važan činilac u regionalnom sistemu upravljanja otpadom, on je izrazio zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine i ministarki Ireni Vujović na dodeli osam autosmećara i dva autopodizača.

„Sve je to bilo moguće zbog stabilnog budžeta Republike Srbije, finansijske stabilnosti, privrednog rasta i sprovođenja reformi u Srbiji. Koristim ovu priliku da se zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na politici ozbiljnog i odgovornog pristupa svim pitanjima. Nastavićemo da radimo i da se razvijamo i u budućnosti da postižemo značajne rezultate u korist grada, društva, ekonomije i ekologije“, poručio je Milošev.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali predstavnici struke, poslovni partneri, zaposleni i gosti, dodeljene su zahvalnice gradonačelniku Stevanu Bakiću, predsedniku Skupštine grada dr Balintu Pastoru i načelniku Severnobačkog upravnog okruga Bojanu Šoralovu, zaslužnim za unapređenje komunalne delatnosti.

Pored svečane sednice i smotre dela mehanizacije JKP „Čistoća i zelenilo“, u okviru obeležavanja 75. godišnjice postojanja preduzeća, u četvrtak, 22. septembra 2022. godine u parku Prozivka u Subotici, u prisustvu gradonačelnika Stevana Bakića i direktora Slobodana Miloševa zasađeno je 75 sadnica četinara, koje simbolično predstavljaju ovu jubilarnu godišnjicu. Unutar novopodignute zelene površine  postavljena je i spomen ploča koja obeležava ovaj svečani gest.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti/Politika o kolačićima

 
Vrh
strane