E-mail
0800 151 152 besplatna info linija
Telefon
JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica

Usluge

Deponija

Deponija otpadnih materija opštine Subotica "Aleksandrovačka bara" locirana je na degradiranom zemljištu bivšeg močvarnog korita Aleksandrovačke bare, na najnižem delu grada u prirodnoj depresiji udaljeno oko 2 kilometara južno od centra Subotice.

1978. godina je početak deponovanja na ovu lokaciju.

Postojeća dokumentacija:

 • Glavni građevinski projekat deponije za smeće "Standardprojekt" Subotica, 1982. godina.
 • Idejni projekat sanacije deponije "Smelt" Ljubljana 1988. godina.
 • Studija sanacije i rekultivacije deponije "Zavod za vodoprivredu" Subotica, 1996. godina.
 • Izveštaj o geodetskom snimanju "Geobiro" Subotica, 2002. godina.
 • Glavni građevinski projekat Fazna sanacija zatvaranje i rekultivacija gradske deponije u Subotici "Vodotehnika" Beograd, 2003. godina.
 • Gradska deponija "Aleksandrovačka bara" u Subotici - Ekološki audit, mart 2016. godine

Osnovni podaci:

 • Ukupna površina:
  357.133 m3
 • Aktivna površina:
  12 ha
 • Zapremina ukupne površine kompleksa:
  680.000 mł
 • Maximalno raspoloživa zapremina / kapacitet:
  1.100.000 mł ukupne površine kompleksa

Globalna ocena stanja

 1. Veoma nepovoljna lokacija:
  naselje na 250 m, jezero Palić na oko 500 m, centar turističkog dela Palića oko 6000 m, željeznička, autobuska stanica, bolnica, prehrambena industrija, spomenik kulture od 1000 do 2500 m udaljenosti.
 2. Od samog početka eksploatacija deponije se odvija:
  nije na odgovarajući način rešen problem ocednih i atmosferskih voda, ne sprovode se praćenja zagađenja tla podzemnih voda i vazduha.
  Osim navedenog nije urađeno ograđivanje deponije, ne sprovodi se u potpunosti pokrivanje inertnim materijalom, što pruža mogućnost širenja neprijatnih mirisa, namnožavanje insekata i glodara. Prilaz deponiji je preko pristupne saobraćajnice od betonskih elemenata. Od 2005. godine postoji sistem degazacionih bunara (bio-trnova) koji je delimično u funkciji odplinjavanja deponijskih gasova. Pražnjenje kamiona za transport komunalnog otpada se vrši na telu deponije, a zatim se vrši poravnavanje. Na 1/3 deponije nije izvršeno nikakvo pokrivanje komunalnog otpada. Isto tako, nije rešena ni problematika raznošenja otpada vetrom sa nepokretnih delova deponije.
 3. Značajni napredak u kvalitetu održavanja obezbeđeno je:
  nabavkom pokretnih putnih ploča, aktivnim radom na ravnanju i nabijanju otpada utovarivačem i buldožerom, odlaganjem na ovu lokaciju svog otpada koji se sakupi organizovanim odnošenjem otpada sa teritorije grada Subotica (izuzetak: otpad sa teritorije naseljenog mesta Čantavir, Višnjevac i Dušanovo). Trenutno, prikupljanje otpada se vrši u 16 naselja na teritoriji Grada Subotice. Od 58.199 domaćinstava, 48.737 učestvuje u organizovanom sakupljanju komunalnog otpada. Pored toga, otpad se samostalno donosi na deponiju kako od strane građana tako i od pravnih lica. U periodu od 1979 - 2015. godine, prema izvršenim geodetskim merenjima, ukupna količina deponovanog otpada je: 1.686.937 m3. Zbog nepotpune dokumentacije o količini deponovanog otpada pre pomenutog perioda, koeficijent greške u proceni ukupne količine otpada na deponiji je 5%.

Divlje deponije

Na teritoriji Opštine Subotica registrovano je oko 80 stalnih i oko 30 povremenih lokacija divljih deponija otpada. Godinama unazad veliki broj lokacija se uklanja jednom ili dva puta godišnje u sklopu Akcije čišćenja i uređenja opštine Subotica.

Mali broj nakon uklanjanja prestaje da bude mesto ponovnog odlaganja otpada.

Divlje deponije najčešće nastaju pored putnih i željezničkih pravaca, na prilazima naseljenim mestima kao i po obodima šuma i skoro uvek u starim majdanima peska koja su izvan eksploatacije.

Sastav otpada na divljim deponijama najčešće je sličan. Oko 60% pripada kućnom smeću, dok ostali deo čini glomazni otpad (kućni aparati, olupine vozila ...), građevinski šut, ne retko Rozni opasni otpad i tela uginulih životinja.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti/Politika o kolačićima

 
Vrh
strane