E-mail
0800 151 152 besplatna info linija
Telefon
JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica

O nama

Istorijat

Subotica decenijama unazad spada u red gradova sa izgrađenom i negovanom tradicijom brige o izgledu i čistoći naselja. Od posleratnih godina do danas pružanje usluga sakupljanja i odlaganja smeća, održavanje čistoće i nega zelenih površina obavlja se na različite načine i na različite načine organizovanja.

Shodno promenama kako u upravno-administrativnom tako i usled teritorijalnih promena bivšeg sreza Subotica, 1947. godine formirano je preduzeće za delatnost čistoće odnosno 1959. godine Uprava za ozelenjavanje grada. I u narednim decenijama dolazilo je do organizacionih promena da bi od 1990. godine preduzeće Odlukom o organizovanju (Službeni list opštine Subotica br. 21/98, 4/99, 38/2001. 21/2002, 16/2003., 45a/2003. i 63/2003) Skupštine opštine Subotica počelo funkcionisati u sadašnjem organizovanom obliku.

Zelenilo istorijat

Prvi znaci koji ukazuju na razvoj vrtne umetnosti mogu se uočiti nakon proglašenja Subotice slobodnim kraljevskim gradom. Sredinom 18. veka u Subotici je već podignuto dosta parkova. Tadašnji gradski baštovan (Morava Janoš) upućuje se u Beč i Peštu radi proučavanja tamošnjih parkova kako bi stečena iskustva i znanja preneo na subotičke. Ovi podaci upućuju na potvrdu o vekovnoj tradiciji vođenja brige o zelenilu Subotice koja treba da dobija potvrdu i danas kroz programe održavanja i izgradnje istih.

Održavanje i nega javnih zelenih površina spada u delatnost zajedničke komunalne potrošnje i finansira se iz budžeta opštine. Ovi poslovi i poslovi izgradnje zelenih površina, obavljaju se, i sva pitanja iz ove oblasti regulišu opštinskom Odlukom o javnim zelenim površinama ("Službeni list opštine Subotica" br.: 16/96).

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti/Politika o kolačićima

 
Vrh
strane