E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

О нама

Историјат

Суботица деценијама уназад спада у ред градова са изграђеном и негованом традицијом бриге о изгледу и чистоћи насеља. Од послератних година до данас пружање услуга сакупљања и одлагања смећа, одржавање чистоће и нега зелених површина обавља се на различите начине и на различите начине организовања.

Сходно променама како у управно-административном тако и услед територијалних промена бившег среза Суботица, 1947. године формирано је предузеће за делатност чистоће односно 1959. године Управа за озелењавање града. И у наредним деценијама долазило је до организационих промена да би од 1990. године предузеће Одлуком о организовању (Службени лист општине Суботица бр. 21/98, 4/99, 38/2001. 21/2002, 16/2003., 45а/2003. и 63/2003) Скупштине општине Суботица почело функционисати у садашњем организованом облику.

Зеленило историјат

Први знаци који указују на развој вртне уметности могу се уочити након проглашења Суботице слободним краљевским градом. Средином 18. века у Суботици је већ подигнуто доста паркова. Тадашњи градски баштован (Морава Јанош) упућује се у Беч и Пешту ради проучавања тамошњих паркова како би стечена искуства и знања пренео на суботичке. Ови подаци упућују на потврду о вековној традицији вођења бриге о зеленилу Суботице која треба да добија потврду и данас кроз програме одржавања и изградње истих.

Одржавање и нега јавних зелених површина спада у делатност заједничке комуналне потрошње и финансира се из буџета општине. Ови послови и послови изградње зелених површина, обављају се, и сва питања из ове области регулишу општинском Одлуком о јавним зеленим површинама ("Службени лист општине Суботица" бр.: 16/96).

Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране