E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

Вести

Обележена 75. годишњица постојања и рада ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Суботица

Јавно комунално предузеће „Чистоћа и зеленило“ данас је, свечаном седницом у Великој већници Градске куће и смотром механизације, опреме и возила којима располаже за обављање редовних делатности на Тргу републике, обележило 75 година од оснивања и 135 година одржавања чистоће у Суботици. Обележавању ових за „Чистоћу и зеленило“ и град Суботицу значајних годишњица присуствовали су и градоначелник Стеван Бакић и председник Скупштине града др Балинт Пастор.

Уз подсећање да је Суботица град са традицијом да има чисте улице и уређене зелене површине и дрвореде и да се поред јубилеја – 75. годишњице од оснивања ЈКП „Чистоћа и зеленило“ –  бележи и 135 година од када је градски лекар, у свом извештају Градском већу 1887. године, скренуо пажњу да су улице неизмерно прљаве и да треба предузети мере против епидемије колере, градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима у Великој већници, рекао да су поред објеката и технике, значајан ресурс предузећа и сви запослени. 

„Зато данас посебно желим да се захвалим пензионерима који су се трудили да ово предузеће,  у којем су провели свој радни век, оставари што боље резултате, потврђујући, истовремено, да је сваки радник битна карика у ланцу доброг пословања предузећа“, истакао је градоначелник Бакић.

Подвукао је да је ЈКП „Чистоћа и зеленило“, као једно од најважнијих предузећа у градском комуналном систему, у могућности да квалитетно обавља своје делатности, на задовољство свих грађана Суботице.

„Добром организацијом и адекватним деловањем предузеће је током пандемије вируса корона доказало да је у кратком року у стању да стављањем својих капацитета на располагање локалној друштвеној заједници адекватно одговори на кризне ситуације“, нагласио је Бакић.

Оценио је да ће ово предузеће у блиској будућности, бити важан чинилац у регионалном систему управљања отпадом, и да је потврда те значајне  улоге и посета министарке заштите животне средине Ирене Вујовић овом предузећу, у фебруару 2022. године.

„Тада је Граду Суботици и општинама Сента, Кањижа, Бачка Топола, Мали Иђош, Нови Кнежевац и Чока додељено 25 нових аутосмећара и аутоподизача за контејнере, од којих је ’Чистоћи и зеленилу’ додељено осам аутосмећара и два аутоподизача“, навео је Бакић.

Додао је да је у циљу унапређења животне средине, од септембра прошле године до данас уклоњено осам дивљих депонија са територије града Суботице и да су средства за њихово чишћење, у висини од око 9,2 милиона динара, обезбедили Министарство за заштиту животне средине и Град Суботица“, казао је градоначелник Бакић.

„Верујем да ће ово предузеће, уз подршку Града Суботице, наставити да унапређује пословање спровођењем плана развоја и унапређења делатности. Честитам јубилеј Јавном комуналном предузећу ’Чистоћа и зеленило’,  а свим запосленима желим добро здравље и пуно среће и успеха у даљем раду“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Председник Скупштине града др Балинт Пастор је, између осталог, истакао да ЈКП „Чистоћа и зеленило“ има око 300 запослених и да одржава чистоћу и одвози отпад из приближно 40.000 домаћинстава из града и из других месних заједница које припадају граду Суботици.

„Захваљујући запосленима и менаџменту овог предузећа и паркови и цветне композиције у њима одржавају се на начин како то Суботица заслужује“, рекао је др Балинт Пастор.

Подсећајући да је суботички регион пре неколико година изабран као пилот  пројекат да би се на територији изградио и опремио  регионални центар за управљање отпадом у надлежности доо Регионална депонија др Балинт Пастор цитирао је директора Милошева: „Очекујемо да почне да ради Регионална депонија и да ће Чистоћа бити модеран сервис грађана, да ће имати бољи начин третмана отпада у граду“.

„Пожелео бих директору да му се све жеље тако остварују, јер се та остварила. Дуго смо, додуше, чекали на изградњу и опремање, међутим након прибављања употребне дозволе у априлу текуће године, пре два дана  је на сајту покрајинског Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине објављено обавештење израђеног Нацрта решења о издавању интегрисане дозволе за оператера Регионална депонија доо у Суботици за рад целокупног постројења Регионални центар за управљање отпадом у Бикову. То значи да ће за десетак дана Регионална депонија добити интегрисану дозволу и с тим стећи све услове за обављање  делатности за  преузимање, треман и одлагање отпада који није опасан. О томе говорим због тога што градимо савремен систем за управљање отпадом какав доликује Суботици, а унутар система оба предузећа имају веома значајну улогу. Наш је интерес да сва јавна и јавна комунална предузећа чији је оснивач град Суботица буду оперативна и раде свој посао у интересу грађана Суботице“, рекао је др Балинт Пастор.

Он је директору, менаџменту, запосленима  и пензионерима ЈКП „Чистоћа и зеленило“ пожелео срећан рођендан  и успешно обављање делатности у наредних  135 година у интересу грађана Суботице.

Директор ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Слободан Милошев рекао је да му је част што овом свечаном догађају присуствује велики број гостију, истинских пријатеља, који су предузећу увек били подршка у раду.

„Захвалан сам и свим запосленима нашег предузећа који су све ове године радили на остварењу високог циља - да буду најбољи. Овај сјајан колектив је стрпљиво стваран деценијама, желим да и даље буде путоказ за храбре и вредне“, нагласио је Милошев.

Потврђујући да ће предузеће на чијем је челу бити веома важан чинилац у регионалном систему управљања отпадом, он је изразио захвалност Министарству заштите животне средине и министарки Ирени Вујовић на додели осам аутосмећара и два аутоподизача.

„Све је то било могуће због стабилног буџета Републике Србије, финансијске стабилности, привредног раста и спровођења реформи у Србији. Користим ову прилику да се захвалим председнику Републике Србије Александру Вучићу и Влади Србије на политици озбиљног и одговорног приступа свим питањима. Наставићемо да радимо и да се развијамо и у будућности да постижемо значајне резултате у корист града, друштва, економије и екологије“, поручио је Милошев.

На свечаности, којој су присуствовали представници струке, пословни партнери, запослени и гости, додељене су захвалнице градоначелнику Стевану Бакићу, председнику Скупштине града др Балинту Пастору и начелнику Севернобачког управног округа Бојану Шоралову, заслужним за унапређење комуналне делатности.

Поред свечане седнице и смотре дела механизације ЈКП „Чистоћа и зеленило“, у оквиру обележавања 75. годишњице постојања предузећа, у четвртак, 22. септембра 2022. године у парку Прозивка у Суботици, у присуству градоначелника Стевана Бакића и директора Слободана Милошева засађено је 75 садница четинара, које симболично представљају ову јубиларну годишњицу. Унутар новоподигнуте зелене површине  постављена је и спомен плоча која обележава овај свечани гест.

Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране