E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

Зоохигијена

Све о стерилизацији љубимаца

 


Стерилизација љубимаца у нашој земљи је још увек помало табу тема коју прате разне заблуде. У земљама широм света овај хирушки захват је обична рутина и обавеза сваког одговорног власника који води рачуна о здрављу свог мезимца.

Сваки одговорни власник који воли свог љубимца и брине о његовом здрављу зна колико је важно извршити стерилизацију на време. Не дозволите да незнање и погрешње информације утичу на вашу одлуку. Мање брините о сексуалним нагонима љубимаца, а више о томе да их храните квалитетно, да их изводите редовно, пружате им редовну ветеринарску негу и посвећујете им довољно пажње. Само тако ће ваш пас или мачка заиста бити срећани и здрави.


Зашто одговорно власништво подазумева стерилизацију љубимца?


Сваки власник који не планира да пари свог љубимца и нема одгаивачницу треба да га стерилише. Контролисано размножавање игра кључну улогу у броју напуштених паса и мачака на улицама. У Америци се сваке године еутаназијом усмрти преко 10 милиона паса и мачака јер су азили пренатрпани, а не постоји довољан број људи који би усвојили напуштене животиње или луталице рођене на улици. Један пар напуштених нестерилисаних мачка  у свом репродуктивном циклусу „одговоран је“ за долазак на свет 66.088 потомака. Пар паса  за шест година иза себе оставља 67.000 паса.


Који узраст је најбољи за стерилизацију?


Најбољи узраст за стерилизацију је пре него што животиња достигне полну зрелост. Ветеринари и стручњаци тврде да је идеално време за овај хируршки захват када љубимац напуни шест месеци. Операција се врши под општом анестезијом и засто је важно да пас или мачка буду довољно одрасли, развијени, јаки и потпуно здрави како би се успешно пробудили и опоравили од анестезије.
- Стерилизација женки:
Стерилизација женки – овариохистеректомија се ради под пуном анестезијом и обухвата одстрањивање јајника и материце. Хирушки рез се ушива, а животиња истог дана иде кући. Скидање конаца се врши после 7-10 дана. Постоје и конци који се сами разграђују па повратак ветеринару није неопходан. Женке је најбоље стерилисати пре првог или непосредно после првог терања. Ако се стерилизација обави пре првог терања могућност појаве тумора млечних жлезда своди се на 1%, а ако се стерилизација обави после првог терања ризик од појаве тумора се повећава на 25%. Стерилизација старијих женки не спречава појаву малигних тумора већ само онемогућава размножавање, стога је важно реаговати на време како би пас или мачка касније у зрелом добу имали што мање шанси за развој карцинома млечних жлезди, материце или јајника.
- Стерилизација мужјака:
Други назив за стерилизацију мажјака је кастрација. Овај хируршки захват укључије уклањање полних хормона и ћелија сперме, односно тестиса. Реч је врло малом резу који код мачора зарасте без ушивања, док је код паса потребно неколико шавова. Иако се стерилизација врши под општом анестезијом, љубимац може истог дана да иде кући. Конци се скидају за 10 дана кад рана добро зарасте, а физичку активност и шетње у том периоду треба свести на минимум. Најбољи узраст за стерилизацију мужјака је између 5 и 9 месеца живота, пре него што крену да урином обележавају територију.


Добробити стерилизације


Нестерилисане мачке ће у време терања бити раздражљиве, хипер остељиве и веома гласне. Појачано мокрење је нормално, али у том периоду дешава се да мачке избегавају кутију са песком/посипом већ нужду врше по целој кући. Њихово гласно мјаукање привућиће мужјаке из комшилука који ће такође обележавати територију по дворишту. О нестерилисаним кујама морате посебно водити рачуна у време терања када кренете у шетњу јер јак мирис привлачи мужјаке, а да не говоримо о флекама по стану које можете ибећи само уз пелене за псе. Некастрирани мужјаци могу лако побећи у потрази за женком, а територију обележавају на сваких неколико метара.
Са друге стране стерилисане животиње су мирније и постају приврженије својој људској породици. Стерилизацијом женки значајно је редукована појава тумора млечних жлезди и репродуктивних органа. Кастрирани мужјаци постају мање територијални и агресивни, али то не значи да постају лошији чувари. Не треба мешати агресивност са заштитничким понашањем, јер кастиран пас пођеднако добро брани своју породицу и дом као и некастриран. Овај рутински захват у младости касније смањује ризик од појаве малигног тумора тестиса,а може спречити и болести простате. Мужјаци неће нагонски обележавати територију већ ће бешику празнити одједном.


Најчешће заблуде које прате стерилизацију


Заблуда бр. 1: Мој љубимац ће се угојити
Љубимац може да се удебља само од прекомерне количине хране и смањене физичке активности. Постарајте се да добро избалансирате исхрану и количину порција свом мезимцу и нема шансе да ће се угојити. Не прескачите редовно извођење, дуже шетње и истрчавање у парку за лоптицом и граном, па проблема са килажом неће бити.
Заблуда бр. 2: Стерилизација ће променити каратер мом љубимцу
Промене карактера биће само позитивне. Животиња ће бити мање територијална и агресивна, а више ће се везати за породицу. Смањењем нагона за парењем љубимац постаје стабилнији и смиренији.
Заблуда бр. 3: Женке треба да имају бар једно легло пре стерилизације
Већ смо објаснили да је за зрдавље женки најбоље стерилизацију извршити пре првог терања јер се ризик од касније појаве тумора млечних жлезда али и репродуктивних органа своди на свега 1%. Ризик се повећава са сваким следећим терањем (уколико не дође до оплодње).
Заблуда бр. 4: Овај захват је опасан и болан за љубимца
Реч је о рутинском захвату коју захтева минималну хоспитализацију. Уз негу и пажњу након операције љубимац се за свега пар дана враћа нормалном животу и активностима. Општа анестезија јесте незахвална јер мора да буде дата изузетно прецизна количина у зависности од величине животиње, али у проверене ветеринарске амбуланте и искусне ветеринаре можете имати поверења. Младе, здраве и јаке животиње се врло брзо опорављају од анестезије. Постоперативан период може бити болан у пределу ране тј. реза али ветеринар ће љубимцу сигурно преписати лекове против болова. Никако немојте давати животињама лекове против болова за људе по свом нахођењу јер могу бити токсични и фатални по животињу.Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране