E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

Зоохигијена

Кастрација да или не?

 Кастрација да ли је то исправна и добра ствар? Ако не планирате да парите своје љубимце или ако немате услова да одгајате штенце како треба, одговор је недвосмислено и јасно – ДА! И ту пре свега мислимо на кастрацију, која је боља и здравија и за пса и за околину.

Ако кастрирате свог пса, скоро сасвим сигурно ћете уклонити свако нежељено понашање везано за полни нагон. Он више неће бежати од куће кад осети да је нека женка у терању на пет километара од ваше куће; неће бити агресиван према другим мужјацима који пролазе поред комшијске женке, а неће ни реаговати на женке у терању.

Са друге стране, жеља за играњем, чуварски инстинкти, радне навике и општа природа му се неће мењати. Ако  гајите неке сумње, знајте да су сви радни пси, они које виђате по аеродромима, на царини или оне који воде, на пример, слепе, по правилу кастрирани, али то ни мало не умањује њихове радне способности.

Е сад, нисмо поменули можда и најчешћи проблем код кастрације мужјака, а то је – људски фактор. Наиме, ма колико наука и медицина говорили једно, власници паса често учитавају људске особине свом љубимцу и онда им буде „жао“ да свом псу „ускрате природни нагон за парење“.

Ако пса не узимате као пуког љубимца, већ пред њега стављате било какве радне захтеве (да буде чувар дворишта/стана, пас за пратњу и сл) – немајте никакве бриге: кастрација ни мало неће утицати на његову радну способност.

Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране