E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

Вести

Вести

19.02.2010.Ускоро почетак организоване селекције отпадаПрипреме за прву фазу организованог раздвајања отпада у Суботици су при крају. Крајем деведесетих година прошлог века је покушано одвојено прикупљање отпада помоћу 80 посебних контејнера од 1.1 mᶟ за папир и картон, стакло и алуминијум. Након годину дана овај систем одвојеног прикупљања је напуштен због веома слабе ефикасности. Наиме, у контејнере је бацан погрешни отпад, тако да је којефицијент чистоће био мали и селектоване сировине су биле неупотребљиве, стога је овај пилот пројекат завршен. Због постојања низа неповољних чинилаца, ратова, криза, краха цена секундарних сировина, законског вакуума и других недаћа, ова је област недовољно стратешки уређена. Али, то није спречило наше предузеће да учини неколико неповратних корака ка рециклажи тј, ка одвојеном прикупљању и селекцији отпада. Систем одвојеног прикупљања и селектирања отпада планиран је у три фазе. Прва фаза, која почиње средином марта, састоји се у организовању одвојеног прикупљања отпада селектованог на папир/картон, пластику, електрични / електронски отпад и остало. Ова селекција ће се обављати од стране грађана и привредних субјеката у за то постављене контејнере на „зеленим острвима“. Док ће се раздвајење кућног чврстог отпада вршити помоћу сепарационе траке. За ову намену су обезбеђена 140 жичана контејнера за пластику и папир, и 40 пластичних за алуминијум/конзерве и остало. Након постављања ових контејнера, грађани и привредни субјекти ће бити интензивније обавештавани о овој новини.
31.01.2010.Снежна зимаДок се остали Суботичани одмарају и угодно проводе своју недељу, радници нашег предузећа су и овај пут вредно и спремно кренули у чишћење снега. Нова мултифункционална машина ( „Жаба“ од миља ), која се може користити за преко 10 различитих радних операција, нашла је изврсну примену и у чишћењу тротоара и бициклистичких стаза. Наиме, ова машина користи ротирајућу пластичну четку, уместо даску за гурање снега и сол. Овако се мање хабају тротоари, а уједно су боље и очишћени. Радници зимске службе су ове године морали често реаговати, и то најчешће током празника и викенда. „То вам је тако, неко се радује снегу док ми не можемо да бирамо кад ће мо да га чистимо. У колико закаснимо мало, снег се угази, заледи и онда је после тешко. Метеоролози знају и да погреше. Треба бити спреман сваког момента, а ми то јесмо, сваки пут смо урадили наш посао на време и квалитетно.“ Каже за наше новости шеф хигијене града Милосав Станојевић.
25.11.2009.Нови контејнериМинистарство животне средине и просторног планарирања је у склопу акције „ Очистимо Србију“ донирало граду Суботици нове контејнере за смеће. Ради се о 20 жичаних контејнера за пластику и папир и 30 лимених контејнера за комунални чврсти одпад / кућно смеће /, од 1.1.м³. Ови ће контејнери бити употребљени за примарно раздвајање секундарних сировина; пластике и папира и биће постављени у урбаним зонама града. Такође се ускоро очекује и набавка нова 122 жичана контејнера за одвојено прикупљање отпада и 94. уличне канте за отпатке. Ове посуде ће бити купљене од средстава истог министарства. У време текуће економске кризе и хроничног недостака новца у локалном буџету, овакве инвестиције Министарства животне средине и просторног планирања у градску инфраструктуру су веома значајне за одржавање хигијене и чистоће у граду, јер су, на жалост, једине а тиме омогућавају развој ове делатности.

Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране