E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

Зоохигијена

Болести код мачака

 

Постоје озбиљни симптоми које никада не смете игнорисати код своје мачке. Симптом се дефинише као "сваки проблем који може да укаже на примарну (основну) болест" и може бити први наговештај присуства проблема који може животно угрозити вашу мачку.

1. Немогућност узимања хране или губитак апетита

Анорексија је термин који се користи за описивање ситуације када животиња изгуби апетит и неће да једе, или када животиња не може да једе. Постоји много узрока “губитка апетита”, те је тај губитак често први показатељ болести. Без обзира на узрок, губитак апетита може имати озбиљан утицај на здравље животиње уколико траје 24 сата или дуже. Младе животиње, старости до 6 месеци, нарочито су склоне проблемима на које указује губитак апетита. Ово је често један од првих симптома болести код мачака и може вам помоћи да нађете узрок проблема.

2. Проблем при мокрењу

Проблеми при мокрењу подразумевају напињање при мокрењу, честе покушаје да се мокри, провођење више од уобичајеног времена у посуди са посипом, мокрење ван посуде са посипом, и/или приметна нелагодност при мокрењу. Нелагодност се може показати јаукањем приликом мокрења, претераним лизањем урогениталне зоне или освртањем и посматрањем те области. Постоји неколико могућих основних узрока. Један јесте опструкција уринарних путева што може бити опасно по живот. Неки од узрока, уколико се не лече, могу довести до смртног исхода и за мање од 36 сати.

3. Губитак тежине

Губитак тежине јесте физичко стање које настаје због негативне калоријске равнотеже. Ово се обично догађа када тело искоришћава и/или избацује основне хранљиве материје брже него што их уноси. У суштини је то да се више калорија сагори него што се у организам унесе. Губитак тежине сматра се клинички значајним када прелази 10% нормалне телесне тежине и није у вези са губитком течности. Постоји неколико узрока за ово, неки од њих могу бити врло озбиљни.

4. Проблеми са дисањем

Респираторна криза, често названа диспнеја, јесте отежано, напорно дисање или тзв. “недостатак ваздуха”. Ово се може догодити при удисању (инспиријум) или при издисању (експиријум). Када мачка отежано дише, може се десити да није способна да унесе довољно кисеоника у своја ткива. Додатно, уколико има срчану ману, није у стању да пумпа довољно крви у мишиће и остала ткива. Диспнеја је често повезана са накупљањем течности (едемом) у плућима или у грудном кошу (излив плућне марамице) Ова течност може довести до недостатка ваздуха, дисања отворених уста и/или кашља. Ово је изузетно озбиљан симптом и треба да се хитно испита.

5. Жутица

Жутица, позната и као иктерус, описује жутило које попримају телесна ткива услед повећаног нивоа билирубина, супстанце која настаје распадом црвених крвних зрнаца. Постоји неколико могучих узрока жутице, и без обзира на узрок, жутица се сматра абнормалним и озбиљним проблемом код мачке.

6. Претерано мокрење и узимање течности

Ови знаци су обично рани показатељи болести које укључују отказивање бубрега, дијабетес мелитус, проблеме са тироидном жлездом, пиометру (инфекција материце), и друге. Мачке у просеку пију 45 до 90 мл воде по килограму телесне тежине, или једна чаша воде за мачку нормалне тежине. Мачке које једу влажну храну (из конзерве или кесице) пију наравно мање воде од оних које конзумирају суву (дехидрирану) храну. Уколико закључите да ваша мачка пије више воде него што је нормално, закажите преглед код ветеринара.

7. Летаргија или слабост

Летаргија је стање поспаности, неактивности, или индиферентности у коме је одговор на спољашње стимулансе (звук, светло и додир) успорен. Летаргија је неспецифични симптом који се може повезати са многим системским поремећајима који могу бити у основи проблема. Може имати мали или никакав утицај на погођену животињу; њено присуство међутим може представљати озбиљну или по живот опасну болест. Летаргија која траје дуже од 24 сата не сме се игнорисати и мора се нешто предузети, посебно уколико потраје.

8. Бледе десни

Бледе десни или мукусне мембране могу указивати на губитак крви или на “шок”. Могући узроци како губитка крви тако и шока јесу животно опасни и морају се хитно испитати.

9. Грозница

Грозница је по дефиницији ненормално висока телесна температура која је резултат интерних контрола организма. Верује се да је грозница метод одбране од инфекције. Тело ресетује област у мозгу која контолише температуру да би подигло температуру тела – вероватно као одговор на инвазију страних тела као што су бактерије и вируси. Нормална температура код мачака је између 38Ц до 39.2Ц (између 100.5 и 102.5 степени Фаренхајта). Ако ваша мачка има високу температуру, позовите свог ветеринара.

10. Напад (спазам, конвулзија)

Напад или конвулзија је изненадна ненормална активност нерава у мозгу. Тежина напада може варирати од тога да мачка зури у даљину, преко грча једне стране лица, до тога да мачка падне постранце, шкргуће зубима, мокри, дефецира, и ’весла ’ ногама. Напад траје од пар секунди до пар минута. Напади су симптоми неуролошких поремећаја а не болест сама по себи. Могу бити изазвани различитим поремећајима укључујући болести метаболизма, тровање или туморе.

11. Црвенило очију

"Црвено око" је неспецифични знак упале или инфекције. Може се видети код неколико различитих болести укључујући оне које обухватају спољашње капке, трећи капак, коњуктиву, рожњачу и беоњацу. Може се појавити у оквиру упале унутрашње структуре ока, код глаукома (високи очни притисак) и код неких болести очне дупље) Једно или оба ока могу постати црвени, зависно од узрока проблема. Неки од могућих узрока могу бити озбиљни и коначно изазвати слепило.

12. Кашаљ

Кашљање је релативно неуобичајен проблем код мачака. Кашљање је нормалан заштитни рефлекс којим се секрет или страна тела избацују из грла (фаринкса), ларинкса, и/или из ваздушних путева, штитећи на тај начин плућа од удисања истих. Кашљањем се омогућава да респираторни систем задржи способност нормалног дисања. Међу уобичајене узроке спада опструкција у душнику (трахеји), бронхитис, упала плућа, присуство срчаних црва, тумори плућа и срчане мане. Неки од ових узрока опасни су по живот и зато све мачке које кашљу мора прегледати ветеринар.

13. Крвави пролив

Крв у столици може се појавити двојако, као “мелена” која чини столицу црном и налик катрану што указује на присуство сварене крви у столици. Мелена се разликује од свеже крви у столици. Крварење у цревима или ректуму изазива појаву свеже (црвене) крви у столици. У случају појаве крваве столице хитно одведите мачку на преглед код ветеринара.

14. Крвава мокраћа

Хематурија означава присуство црвених крвних зрнаца у урину. Може се видети голим оком или под микроскопом. Неколико је могућих узрока, бактеријске инфекције, канцер, каменци у уринарном тракту.

15. Повреде од уједа

Повреде од уједа јављају се као последица борбе двеју животиња или агресивне игре. Повреде од рана, које се могу чинити као мале убодне ране у кожи, могу заправо бити веома екстензивне. Када зуб пробије кожу могу настати озбиљна оштећења поткожних ткива без обзира што нема већих повреда коже. Неке повреде могу изгледати варљиво мале али заправо бити потенцијално опасне по живот, зависно од дела тела који је повређен. Све ране морају се третирати код ветеринара.

16. Повраћање крви

Повраћање крви подразумева повраћање свеже крви, која је светло црвена, или повраћање делимично сварене крви која изгледа као самлевена кафа. Различити су узроци појаве повраћања крви, и различито утичу на животиње. Има их од благих до по живот опасних.

 

Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране