E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

Зоохигијена

Шта урадити када вам се изгуби /нестане пас /мачка

 

У случају да пас или мачка нестане или се изгуби, власник је дужан да то пријави најкасније у року од 3 дана, односно 72 сата, и то надлежном органу у свом граду или општини и свом ветеринару. То конкретно значи да пријављујемо нестанак пса или мачке свом ветеринару који тај податак уноси у Централну базу  података (ВетУп) и надлежној служби зоохигијене у месту где је животиња нестала. Ако власник, односно држалац не пријави губитак из става 1. овог члана сматра се да је напустио животињу. (Закон о добробити животиња, чл. 69)

Пси и мачке морају да буду обележени микрочипом и регистровани најкасније 90 дана од дана рођења. Уколико смо усвојили или купили пса или мачку у старијој доби који дотад нису чиповани и регистровани, дужни смо да то урадимо одмах по набавци животиње. ( Правилник о начину обележавању и регистрацији паса и мачака ,Службени гласник РС” број 23/12))

Шта још можемо да урадимо кад нам нестане кућни љубимац ?

- Претраживање територије на којој је животиња нестала.
- Лепљење плаката са сликом и контакт телефоном у крају где је животиња нестала (улази у зграде, ветеринарске амбуланте, продавнице хране и опреме за животиње, салоне за шишање, паркове за псе итд.).
- Оглашавање на друштвеним мрежама.
- Пријава полицији уколико сумњамо да је животиња украдена
- Контактирање локалних удружења и прихватилишта за напуштене кућне љубимце.
- Одлазак у прихватилиште зоохигијенске службе с обзиром да се догађа  да чип не може да се очита.
Фотографишите редовно своје љубимце да бисте имали новије фотографије у случају нестанка.
Добра вест јесте да већина паса и мачака који се изгубе бораве у кругу од неколико километара од места нестанка и да убрзо буду враћени кући.

Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране