О овим животињама се брине на домаћински начин, али по европским стандардима. Прихватилиште се налази у насељу Зорка, у крају где нема пуно комшија, али чак и да их има станари не би реметили њихов кућни ред пошто су васпитани и једино када може да се чује лавеж је у време поделе оброка или када дођу гости.

- До сада смо ове године удомили 70 паса, а колико их удомимо толико можемо да примимо пошто су нам капацитети ограничени. Пуно смо радили и на едукацији грађана, али желимо још више да им приђемо да би се они и даље отварали према нама. Иначе је свест људи, када су животиње у питању, порасла. Људима је постало прихватљиво да кућни љубимац не мора да буде расан пас и увиђају значај тога да добију животињу која је у потпуности "обрађена", тачније чипована, вакцинисана, стерилисана и социјализована – каже Александра Буквић, руководилац Радне јединице Зоо хигијена, Прихватилиште за напуштене псе и мачке у Суботици.

Druženje i edukacija građanaДРУЖЕЊЕ И ЕДУКАЦИЈА ГРАЂАНА

Уколико и први директан контакт пса и власника буде у реду приступа се удомљењу, а процедура је једноставна и бесплатна. Потписује се уговор којим се обавезе и овлашћења преносе на новог власника.

- Пас мора увек да има свежу воду, да има храну, да не буде на ланцу, да има простор за истрчавање, када су високе температуре да има хладовину, када је хладно да има простирку испод себе, али најбитније је узајамна љубав и мажење што пси вишеструко узвраћају и заузврат чувају своју територију и своје нове власнике. После неколико месеци одлазимо у посету код нових власника да видимо како су се нови власници снашли и да ли су све одредбе из уговора испоштоване. Ако неко већ има једног кућног љубимца пружамо услугу усклађивања два пса. Осим савета радо излазимо и на адресу и помажемо. Није нам циљ само да удомимо псе, већ и да они заврше у добрим рукама и да постоји узајамна љубав са новим власницима – поручује Буквић и додаје да једино што псима недостаје у овом прихватилишту јесте више љубави.

- Нисмо у могућности да се сваком псу посебно посветимо толико колико њима то треба. Не можемо им свима пружити довољно љубави коју они вишеструко враћају – закључује.

Уколико желите да удомите животињу из овог прихватилишта за псе и мачке можете их посетити на адреси Девета Нова 249 или позвати број 024/620-450.

Паркови за псе- Испред Прихватилишта смо предали захтев и са пролећа очекујемо да у градски буџет уђе израдња четири парка за псе на територији Суботице. Паркови би се налазили у Дудовој шуми, у Теслином насељу, Прозивка и Палић – каже Александра Буквић.

Преузето:хттпс://зена.блиц.рс/лифестyле/азил-у-прихватилисту-за-напустене-псе-и-мацке-у-суботица