E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

Зоохигијена

Ревакцинација и дехелминтизација паса у Прихватилишту

У Прихватилишту за напуштене псе и мачке у току је редовна годишња ревакцинација против беснила и чишћење од цревних паразита, које ЈКП "Чистоћа и зеленило" редовно реализује на годишњем, односно полугодишњем нивоу када је реч о дехелминтизацији. Пси су социјализовани и спремни за удомљавање, а многи од њих су велике мазе иако су пре доласка у прихватилиште имали горка искуства.
Према речима руководиоца Радне јединице  зоохигијена ЈКП „Чистоћа и зеленило“ ,„ Прихватилиште за напуштене псе и мачке", Александре Буквић у прихватилишту је тренутно смештено 265 паса. Сви пси су стерилисани, чиповани, социјализовани и спремни за удомљавање, али да би се проблем паса луталица ефикасније решавао Буквић сматра да је потребно системско решење, а део тог решење би по њеним речима могао бити програм " Ухвати, стерилиши и пусти" уз строгу контролу примене закона  везаних за псе . Програм подразумева да сваки пас мора да буде чипован  и вакцинисан, а након ветеринарског прегледа, стерилизације и опоравке пса , животиња која се може вратити на улицу, била би пуштена на неку од безбедних локација, безбедних како за грађане, тако и за саме животиње. 
- Пас би се  детектовао на основу ушне маркице , био би очишћен је од паразита, вакцинисан и на тај начин не  би преносио заразу, стерилизацијом би био смањен је ниво хормона и  нема могућности  непланског размножавања. Такве животиње штите своју територију од јединки које нису ветеринарски обрађене тј. нису прошле програм ЦНР-а , каже Александра Буквић и додаје да би се на овај начин, уз кораке строге контроле власничких паса, за две, до три године драстично смањила популација паса луталица, а тиме би се смањио и број оштећених грађана који пријављују угриз од стране паса луталица.

Град уредно обештећује оштећене грађане, али када је оштећена она друга страна, ту као да нема ко да стане у одбрану и заштити уплашену и злостављану животињу, осим запослених у прихватилишту, дирнутих тужном судбином неких од њихових штићеника. Бјанки је један од њих.
- Бјанки је пре два месеца нађен у једној фабрици, са ураслим ланцем и отвореним ранама на врату. Након ветеринарског прегледа установљено је да су псу на глави гашене цигарете, каже Александра Буквић и додаје:
- Бјанкију је само потребно пружити много љубави и он ће је узвраћати максимално, а захваљујући великој љубави запослених у прихватилишту Бјанки се за ова два месеца врло лепо опоравио.

Овде можете да погледате слике.

 

Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране