E-mail
0800 151 152 бесплатна инфо линија
Telefon
ЈКП "Чистоћа и зеленило" Суботица

Зоохигијена

КОНТРОЛА ВЛАСНИЧКИХ ПАСА И ПРОГРАМ УХВАТИ-СТЕРИЛИШИ-ПУСТИ (ЦНР)

Услед константне попуњености смештајних капацитета Прихватилишта за напуштене псе и мачке и све већег броја паса на улицама, Служба „Зоохигијене“ почела је реализацију ЦНР програма - „Ухвати, стерилиши, пусти“. Ова мера подразумева да се пси луталице покупе са одређене локације и доводу у Прихватилиште, где се чипују, вакцинишу чисте од спољних и унутрашњих паразита, стрерилишу / кастрирају  и  обележе се са  наранџастом маркицом која је нумерисана . Након тога, животиње се поново враћају у близину места са ког су ухваћене, с тим што су сад безбедни по околину, док они који нису у могућности да буду враћени на територију, због своје величине и агресивности или неке болести, остају у Прихватилишту где се даље ради на њиховој социјализацији опоравку и припреми за могуће удомљење.

Ове мере имају за циљ смањење популације паса на улицама, које додаје наша саговорница, неће бити могуће уколико суграђани не воде рачуна о својим љубимцима. Како би едуковали Суботичане о обавези чиповања и вакцинације животиње, као и о одговорном власништву, Прихватилиште је упоредо са ЦНР програмом, покренули и контролу власничких паса, где у сарадњи са Комуналном полицијом и Комуналном инспекцијом обилази домаћинства по месним заједницама и на лицу места уз разговор са власницима паса указује се на њихову законску обавезу обележавања и вакцинације, уједно пружајући им помоћ у виду савета за њихове љубимце.

Поред тога, из Прихватилишта апелују на власнике да стерилишу своје псе, уколико се не баве њиховим узгојем и нису регистровани као узгајивачи, чиме ће се у великој мери смањити непланско размножавање животиња и побољшати њихов карактер. А резултати се могу очекивати за годину две дана .


Користимо колачиће да бисмо побољшали ваше искуство. Настављајући посету ове странице прихватате нашу употребу колачића. Политика приватности/Политика о колачићима

 
Врх
стране