E-mail
0800 151 152 besplatna info linija
Telefon
JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica

Zoohigijena

Revakcinacija i dehelmintizacija pasa u Prihvatilištu

U Prihvatilištu za napuštene pse i mačke u toku je redovna godišnja revakcinacija protiv besnila i čišćenje od crevnih parazita, koje JKP "Čistoća i zelenilo" redovno realizuje na godišnjem, odnosno polugodišnjem nivou kada je reč o dehelmintizaciji. Psi su socijalizovani i spremni za udomljavanje, a mnogi od njih su velike maze iako su pre dolaska u prihvatilište imali gorka iskustva.
Prema rečima rukovodioca Radne jedinice  zoohigijena JKP „Čistoća i zelenilo“ ,„ Prihvatilište za napuštene pse i mačke", Aleksandre Bukvić u prihvatilištu je trenutno smešteno 265 pasa. Svi psi su sterilisani, čipovani, socijalizovani i spremni za udomljavanje, ali da bi se problem pasa lutalica efikasnije rešavao Bukvić smatra da je potrebno sistemsko rešenje, a deo tog rešenje bi po njenim rečima mogao biti program " Uhvati, steriliši i pusti" uz strogu kontrolu primene zakona  vezanih za pse . Program podrazumeva da svaki pas mora da bude čipovan  i vakcinisan, a nakon veterinarskog pregleda, sterilizacije i oporavke psa , životinja koja se može vratiti na ulicu, bila bi puštena na neku od bezbednih lokacija, bezbednih kako za građane, tako i za same životinje. 
- Pas bi se  detektovao na osnovu ušne markice , bio bi očišćen je od parazita, vakcinisan i na taj način ne  bi prenosio zarazu, sterilizacijom bi bio smanjen je nivo hormona i  nema mogućnosti  neplanskog razmnožavanja. Takve životinje štite svoju teritoriju od jedinki koje nisu veterinarski obrađene tj. nisu prošle program CNR-a , kaže Aleksandra Bukvić i dodaje da bi se na ovaj način, uz korake stroge kontrole vlasničkih pasa, za dve, do tri godine drastično smanjila populacija pasa lutalica, a time bi se smanjio i broj oštećenih građana koji prijavljuju ugriz od strane pasa lutalica.

Grad uredno obeštećuje oštećene građane, ali kada je oštećena ona druga strana, tu kao da nema ko da stane u odbranu i zaštiti uplašenu i zlostavljanu životinju, osim zaposlenih u prihvatilištu, dirnutih tužnom sudbinom nekih od njihovih štićenika. Bjanki je jedan od njih.
- Bjanki je pre dva meseca nađen u jednoj fabrici, sa uraslim lancem i otvorenim ranama na vratu. Nakon veterinarskog pregleda ustanovljeno je da su psu na glavi gašene cigarete, kaže Aleksandra Bukvić i dodaje:
- Bjankiju je samo potrebno pružiti mnogo ljubavi i on će je uzvraćati maksimalno, a zahvaljujući velikoj ljubavi zaposlenih u prihvatilištu Bjanki se za ova dva meseca vrlo lepo oporavio.

Ovde možete da pogledate slike.

 

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti/Politika o kolačićima

 
Vrh
strane