E-mail
0800 151 152 besplatna info linija
Telefon
JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica

Zoohigijena

KONTROLA VLASNIČKIH PASA I PROGRAM UHVATI-STERILIŠI-PUSTI (CNR)

Usled konstantne popunjenosti smeštajnih kapaciteta Prihvatilišta za napuštene pse i mačke i sve većeg broja pasa na ulicama, Služba „Zoohigijene“ počela je realizaciju CNR programa - „Uhvati, steriliši, pusti“. Ova mera podrazumeva da se psi lutalice pokupe sa određene lokacije i dovodu u Prihvatilište, gde se čipuju, vakcinišu čiste od spoljnih i unutrašnjih parazita, strerilišu / kastriraju  i  obeleže se sa  narandžastom markicom koja je numerisana . Nakon toga, životinje se ponovo vraćaju u blizinu mesta sa kog su uhvaćene, s tim što su sad bezbedni po okolinu, dok oni koji nisu u mogućnosti da budu vraćeni na teritoriju, zbog svoje veličine i agresivnosti ili neke bolesti, ostaju u Prihvatilištu gde se dalje radi na njihovoj socijalizaciji oporavku i pripremi za moguće udomljenje.

Ove mere imaju za cilj smanjenje populacije pasa na ulicama, koje dodaje naša sagovornica, neće biti moguće ukoliko sugrađani ne vode računa o svojim ljubimcima. Kako bi edukovali Subotičane o obavezi čipovanja i vakcinacije životinje, kao i o odgovornom vlasništvu, Prihvatilište je uporedo sa CNR programom, pokrenuli i kontrolu vlasničkih pasa, gde u saradnji sa Komunalnom policijom i Komunalnom inspekcijom obilazi domaćinstva po mesnim zajednicama i na licu mesta uz razgovor sa vlasnicima pasa ukazuje se na njihovu zakonsku obavezu obeležavanja i vakcinacije, ujedno pružajući im pomoć u vidu saveta za njihove ljubimce.

Pored toga, iz Prihvatilišta apeluju na vlasnike da sterilišu svoje pse, ukoliko se ne bave njihovim uzgojem i nisu registrovani kao uzgajivači, čime će se u velikoj meri smanjiti neplansko razmnožavanje životinja i poboljšati njihov karakter. A rezultati se mogu očekivati za godinu dve dana .


Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti/Politika o kolačićima

 
Vrh
strane