Јавно комунално предузеће “Чистоћа и зеленило”

Јожефа Атиле 4, 24000 Суботица, ПИБ: 100961002
Централа: 024/620-444, Директор: 024/620-455
Фаx: 024/620-460, Е-маил: office@cistoca-su.co.rs

Уколико желите верног пријатеља који ће вас разумети, чувати и пратити кроз живот, једно од места на којем ћете га пронаћи је градско Прихватилиште за напуштене псе и мачке. Овде можете врло једноставно и бесплатно удомити неку од напуштених животиња, која ће вам, у замену за топли дом, поклонити безграничну љубав.

Умиљата Дара пронашла нови дом

Наш суграђанин Љубомир Игњић, јутрос се одлучно упутио у Прихватлиште за напуштене псе и мачке, како би ћеркином вучјаку надоместио недавно изгубљено друштво вучице, која је угинула од последица тровања. Иако га је на овај потез нагнао губитак вољеног пса, Љубомир је са широким осмехом напустио Прихватилиште, знајући да ће се у кућном дворишту поново раздрагано играти два пса.

Нисам желео да оставим вучјака самог, јер су то друштвени пси који не воле да буду усамљени. Због тога сам одлучио да удомим пса и у разговору са комшијом, који иначе овде ради, сазнао сам да могу да посетим Прихватилиште и изаберем једног од паса који су овде смештени. Одабрао сам женку мешанца по имену Дара и мислим да ће се лепо уклопити са вучјаком, јер и он воли друштво, навикао је на људе и слуша, тако да неће бити проблема - задовољно ће Љубомир.

Срећница која је усвојена, пас Дара, имала је тежак пут до свог новог топлог дома. Она је заједно са штенцима пронађена на Келебији, када су радници ЈКП "Чистоће и зеленила" затекли више злостављаних и брутално усмрћених паса. Иако је шетњу двориштем започела срамежљиво, сваким наредним кораком Дара је била бржа и сигурнија, да би на крају похрлила у загрљај новог власника.

Пас који је прошао улицу тачно зна када иде кући, то је нешто невероватно. Иако код нас имају све услове за нормалан живот, немају оно чему се највише радују, а то је власник. Пријатељ којег ће имати само за себе и коме ће пружити сву своју љубав и наклоност. Када им неко пружи пажњу, нежност и дом, они су безгранично захвални, јер знају кроз шта су прошли на улици, трпећи глад и жеђ, а неретко и злостављање од стране других паса или људи - каже Александра Буквић, руководилац радне јединице у зоохигијени у Прихватилишту за напуштене псе и мачке.

У Прихватилишту можете пронаћи велики број паса различите расе и годишта, од две па до 11 година, а процедура удомљења је потпуно бесплатна и подразумева неколико једноставних корака.

- Када будући власник жели да удоми пса, прво обавимо разговор са њим како бисмо утврдили каквог пса жели да удоми и каквим условима располаже. Они који живе у стану склонији су да удоме мањег пса, док они који имају двориште могу да удоме и веће псе. Такође, зависи и од тога да ли желе пса за дружење и шетњу или некога ко ће им чувати двориште и кућу. Када одаберу пса, следећи корак је упознавање, како би осетили да ли одговарују један другоме. Наша препорука је да будући власници дођу више пута, јер не значи да ће при првом контакту бити све идеално пошто се многи пси плаше, нарочито уколико су били злостављани од стране људи. Последњи корак јесте потписивање уговора, при чему сва овлашћења преузима власник који ће убудуће водити бригу о псу, а након месец дана, одлазимо у посету, како бисмо се уверили да је све у реду и да су се  власник и пас навикли један на другог - објашњава Буквић.

Према њеним речима, сви пси који су смештени у Прихватилишту су чиповани, вакцинисани, очишћени од паразита и стерилисани, а такође су и лепо васпитани, будући да пролазе кроз програм социјализације, који спроводе обучени радници.

Кад уђу у Прихватилиште, пси прво одлазе на тријажу и преглед ког ветерината, како бисмо утврдили шта се са њима десило. Потом следи период кратког посматрања, након чега се пси чипују, вакцинишу и стерилишу, те када се у потпуности опораве, премештају се у чист део Прихватилишта и спремани су за удомљење. Такође, већина паса пролази и кроз програм социјализације, где их учимо како да шетају са повоцем, иду уз ногу и седну - додаје Буквић.

Током прошле године, у Прихватилишту за напуштене псе и мачке удомљено је 83 пса, док је ове године нови дом добило 56 паса.

 18.09.2018 у 16:15х   Извор: Суботица.цом