Јавно комунално предузеће “Чистоћа и зеленило”

Јожефа Атиле 4, 24000 Суботица, ПИБ: 100961002
Централа: 024/620-444, Директор: 024/620-455
Фаx: 024/620-460, Е-маил: office@cistoca-su.co.rs

У Прихватилишту за напуштене псе и мачке у току је редовна годишња ревакцинација против беснила и чишћење од цревних паразита, које ЈКП "Чистоћа и зеленило" редовно реализује на годишњем, односно полугодишњем нивоу када је реч о дехелминтизацији. Пси су социјализовани и спремни за удомљавање, а многи од њих су велике мазе иако су пре доласка у прихватилиште имали горка искуства.
Према речима руководиоца Радне јединице  зоохигијена ЈКП „Чистоћа и зеленило“ ,„ Прихватилиште за напуштене псе и мачке", Александре Буквић у прихватилишту је тренутно смештено 265 паса. Сви пси су стерилисани, чиповани, социјализовани и спремни за удомљавање, али да би се проблем паса луталица ефикасније решавао Буквић сматра да је потребно системско решење, а део тог решење би по њеним речима могао бити програм " Ухвати, стерилиши и пусти" уз строгу контролу примене закона  везаних за псе . Програм подразумева да сваки пас мора да буде чипован  и вакцинисан, а након ветеринарског прегледа, стерилизације и опоравке пса , животиња која се може вратити на улицу, била би пуштена на неку од безбедних локација, безбедних како за грађане, тако и за саме животиње. 
- Пас би се  детектовао на основу ушне маркице , био би очишћен је од паразита, вакцинисан и на тај начин не  би преносио заразу, стерилизацијом би био смањен је ниво хормона и  нема могућности  непланског размножавања. Такве животиње штите своју територију од јединки које нису ветеринарски обрађене тј. нису прошле програм ЦНР-а , каже Александра Буквић и додаје да би се на овај начин, уз кораке строге контроле власничких паса, за две, до три године драстично смањила популација паса луталица, а тиме би се смањио и број оштећених грађана који пријављују угриз од стране паса луталица.

Град уредно обештећује оштећене грађане, али када је оштећена она друга страна, ту као да нема ко да стане у одбрану и заштити уплашену и злостављану животињу, осим запослених у прихватилишту, дирнутих тужном судбином неких од њихових штићеника. Бјанки је један од њих.
- Бјанки је пре два месеца нађен у једној фабрици, са ураслим ланцем и отвореним ранама на врату. Након ветеринарског прегледа установљено је да су псу на глави гашене цигарете, каже Александра Буквић и додаје:
- Бјанкију је само потребно пружити много љубави и он ће је узвраћати максимално, а захваљујући великој љубави запослених у прихватилишту Бјанки се за ова два месеца врло лепо опоравио.

Овде можете да погледате слике.