Јавно комунално предузеће “Чистоћа и зеленило”

Јожефа Атиле 4, 24000 Суботица, ПИБ: 100961002
Централа: 024/620-444, Директор: 024/620-455
Фаx: 024/620-460, Е-маил: office@cistoca-su.co.rs

У суботичком Прихватилишту за напуштене псе и мачке, које ради у оквиру ЈКП "Чистоћа и зеленило", тренутно борави 265 паса. Све животиње су чиповане, вакцинисане, стерилисане, већина је прошла програм социјализације и једино што још може да их усрећи је удомљење.

 

Сви пси у суботичком Прихватилишти су чиповани, стерилисани и социјализовани.
О овим животињама се брине на домаћински начин, али по европским стандардима. Прихватилиште се налази у насељу Зорка, у крају где нема пуно комшија, али чак и да их има станари не би реметили њихов кућни ред пошто су васпитани и једино када може да се чује лавеж је у време поделе оброка или када дођу гости.
- До сада смо ове године удомили 70 паса, а колико их удомимо толико можемо да примимо пошто су нам капацитети ограничени. Пуно смо радили и на едукацији грађана, али желимо још више да им приђемо да би се они и даље отварали према нама. Иначе је свест људи, када су животиње у питању, порасла. Људима је постало прихватљиво да кућни љубимац не мора да буде расан пас и увиђају значај тога да добију животињу која је у потпуности "обрађена", тачније чипована, вакцинисана, стерилисана и социјализована – каже Александра Буквић, руководилац Радне јединице Зоо хигијена, Прихватилиште за напуштене псе и мачке у Суботици.

Нажалост, у прихватлишту не могу да приме пса чији власник више није у могућности да се брине о њему, јер су им капацитети ограничени и приоритет је дат уличним псима јер се морају старати и о добробити грађана. Међутим, део паса који пронађу на улици се ипак врати власницима, али то је у случају само када је животиња чипована.

- Многи власници не чипују кућне љубимце и они су извор великог броја паса на улицама. Дешава се када нађемо пса да успемо да пронађем и власника путем друштвених мрежа или на дојаву, али наша порука је да је чиповање изузетно битно – каже Александра Буквић.

Прихватилиште се финансира из градског буџета путем јавних набавки, а у случају да се јаве донатори руководиоци их упућују на удружења грађана која брину о животињама и имају проблема са финансирањем.

Информације о удомљењу паса добро су презентоване на њиховом сајту, па потенцијални удомитељи могу "из фотеље изабрати кућног љубимца".

- Наша врата су отворена за грађане сваки дан, али удомљење се врши радним данима од девет до 15 часова. Може се доћи у посету и викендом и тада ћемо урадити резервацију. Када будући власник дође код нас прво разговарам са њим, обавезно морамо знати да ли има кућу или стан, да ли има децу, да ли можда већ има кућног љубимца. То је неопходно да би ускладили темперамент пса према будућем власником. Често се дешава да неко ко је замислио да има одређену расу пса на крају изађе из прихватилишта са потпуно другом расом и заљуби се у нешто сасвим друго него што је првобитно желео – каже Александра Буквић.

 Уколико и први директан контакт пса и власника буде у реду приступа се удомљењу, а процедура је једноставна и бесплатна. Потписује се уговор којим се обавезе и овлашћења преносе на новог власника.

- Пас мора увек да има свежу воду, да има храну, да не буде на ланцу, да има простор за истрчавање, када су високе температуре да има хладовину, када је хладно да има простирку испод себе, али најбитније је узајамна љубав и мажење што пси вишеструко узвраћају и заузврат чувају своју територију и своје нове власнике. После неколико месеци одлазимо у посету код нових власника да видимо како су се нови власници снашли и да ли су све одредбе из уговора испоштоване. Ако неко већ има једног кућног љубимца пружамо услугу усклађивања два пса. Осим савета радо излазимо и на адресу и помажемо. Није нам циљ само да удомимо псе, већ и да они заврше у добрим рукама и да постоји узајамна љубав са новим власницима – поручује Буквић и додаје да једино што псима недостаје у овом прихватилишту јесте више љубави.

- Нисмо у могућности да се сваком псу посебно посветимо толико колико њима то треба. Не можемо им свима пружити довољно љубави коју они вишеструко враћају – закључује.

Уколико желите да удомите животињу из овог прихватилишта за псе и мачке можете их посетити на адреси Девета Нова 249 или позвати број 024/620-450.

Паркови за псе

- Испред Прихватилишта смо предали захтев и са пролећа очекујемо да у градски буџет уђе израдња четири парка за псе на територији Суботице. Паркови би се налазили у Дудовој шуми, у Теслином насељу, Прозивка и Палић – каже Александра Буквић. (извор "Блиц жена")